tisdag 7 maj 2013

Ljust glutenfritt formbröd - perfekt att rosta




Oftast bakar jag mina glutenfria bröd riktigt grova och nyttiga och proppar i massor med olika sorters mjöl, nötter, frön, bär och pulver. Men ibland kan man ju faktiskt vilja ha ett lite ljusare bröd, t ex till en förrättssmörgås eller som tillbehör till en sallad eller soppa. För såna tillfällen har jag bakat det här brödet, neutralt i smaken men saftigt och lättskivat. Perfekt att rosta och toppa med något mumsigt!

Kika gärna in i morgon så får du se vad man kan göra när det inte blir riktigt som man tänkt sig. När strömmen försvinner och limpan skrumpnar ihop som en snarstucken ballong! Men livet bjuder alltid på nya möjligheter, även för kvaddade limpor!

60 g smör - eller mjölkfritt margarin
4 dl vatten
3 msk fiberhusk

50 g färsk jäst
2 stora ekologiska ägg
1 msk flytande honung eller kokossocker
6 dl rårismjöl
1 tsk salt

Smält smöret och häll på vattnet. Hetta upp nästan till kokpunkten.
Vispa ned husken lite i taget tills det blir som ett löst gelé. Om du tar för mycket åt gången kan det klumpa ihop sig rejält och bli svårt att hantera.
Låt stå en halvtimme.
Häll över i hushållsmaskinen och smula över jästen. Tillsätt också socker eller honung. Kör igång och kör tills jästen löst sig. Tillsätt äggen och kör vidare.
Blanda rismjöl och salt och tillsätt lite i taget. Arbeta degen väl 10 - 12 minuter.
Klicka upp degen i en väl smord avlång form på 1½ liter, och jämna till ytan med en aning olja på fingrarna. Täck över och låt jäsa ca 40 minuter.
Sätt in längst ned i ugnen på 225 graders ugnsvärme. Sänk genast till 200 grader, och grädda brödet ca 50 minuter, tills det fått fin färg och låter ihåligt när du knackar på undersidan.
Stjälp ut brödet och linda in det i bakdukar. Ställ på ett galler och låt svalna helt innan du skivar det.




29 kommentarer:

  1. Oh, ett sådant fint bröd! Du lyckas alltid! Set fantastiskt gott ut! :)
    Ha en fin onsdag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Lana! Inte lyckas jag alltid inte, men även misslyckorna brukar kunna vändas till något användbart. Oftast i alla fall. Kolla dagens recept t ex. Ha det gott!

      Radera
  2. Du är verkligen ett geni!

    Som jag har provat, misslyckats, letat och stretat för att komma fram till ett glutenfritt bröd som är fritt från konstigheter, men som mina små "kräsmagar" ändå accepterar som ett gott bröd. Här är det! Tack!

    Hädanefter behöver jag inte leta glutenfria recept, kommer alltid att kolla i din blogg först...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, det är nog första gången i mitt liv som jag blivit geniförklarad, så jag bockar och tackar allramjukast! Jag blev jätteglad över din respons och att du gillar brödet. En sån kommentar kan lyfta en hel dag! Brödet är jättebra till varma mackor också. Titta in på måndag så får du se en variant, och framöver kommer flera. Må så gott och var rädd om dig! Tack för länkningen på din blogg. Ha en skön midosmmarhelg och en fortsatt härlig sommar!

      Radera
  3. Barnen har ätit och mumsat, och varit jätteglada över detta goda bröd! Jag hann inte ens frysa ner en endaste bit! Det räddade en badutflykt, så vi kunde stanna lite längre... Så skönt med ett bröd utan konstigt raffinerat mjöl. Idag bakar jag det igen. De varma mackorna måste vi absolut prova. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh vad roligt! Tack snälla för din kommentar! Då hoppas jag att sommaren kommer att innehålla många trevliga utflykter med goda mackor i matsäckskorgen. Ha en härlig dag!

      Radera
  4. Går det använda någon olja istället för margarin?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej anonym! Jag har bara gjort brödet med smör, men kan inte tänka mig något annat än att det går med olja också. Testa! Och återkom gärna och berätta om resultatet! Må så gott och välkommen åter!

      Radera
  5. Vilken intressant blogg du har :) Jag undrar om man kan byta ut mjölet mot vilket mjöl som helst tex bovete, hirsmjöl kanske?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Terese Ann, så glad jag blir över att du uppskattar min blogg! Just det här brödet har jag bara gjort med rårismjöl, men jag kan inte tänka mig annat än att det går att byta till något annat. Eftersom det är ett ljust bröd skulle jag i så fall välja ljust bovetemjöl eller ljust hirsmjöl. Både bovetemjöl och hirsmjöl finns ju i en mörkare variant också. Lycka till med baket och återkom gärna och berätta hur det gått!

      Radera
  6. Ja men då så! Första försöket för mig och Towa! Luktar som vanligt bröd! :D Tackar igen för intressant blogg och snabbt svar på mailen!//Christina J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt, Christina, då hoppas jag även att det smakar bra. Just det här brödet har jag använt både till varma mackor och en lite lyxigare räksmörgås. Kika in under fliken Diverse smårätter så hittar du recept. Ha det bra och fortsatt lycka till med det glutenfria bakandet!

      Radera
  7. Som jag längtat efter just varma- eller rostade mackor men inte hittat något bra recept, nu står det ett bröd i ugnen på gräddning hoppas att mitt resultat blir det samma som ditt kan knappt bärga mig att få smaka....
    Hälsningar Ingbritt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gissa om jag håller alla tummar! Önskar nästan jag hade dubbel uppsättning tummar att hålla, haha! Berätta gärna hur det blev. Ha det gott!

      Radera
  8. Hahaha.... nix, den skrumpna som en som en ledsen ballong. Fattar inte riktig vad det var som gick fel är ingen nybörjare i köket om man säger så ;) Den jäste fint vart gyllenbrun och lät ihålig precis som det ska vara,,,,, men när den fick en handduk om sig och hamna på gallret för att svalna, då du.... då rasade den ihop som ett korthus ;) Sådant här kan jag reta ihjäl mig på så vem vet, kanske det blir ett nytt försök redan i kväll men allra senast i morgon!!! jag som längtat så efter en rostmacka, och som en annan skrev det luktade ju till och med bröd ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men kära nån så ledsamt! Svårt att säga vad det beror på. Kanske du kan pröva att grädda det i lite lägre ugnsvärme, 180 ca, och lite längre tid i stället? Ugnar är ju så olika. Men du, kasta inte brödet. Gör en lyxig brödpudding som jag gjorde när det olyckades för mig. http://kjerstismatochprat.blogspot.se/2013/05/lyxig-glutenfri-brodpudding-med-gojibar.html. Hoppas det går bättre nästa gång. Lycka till!

      Radera
    2. Nu står det ett nytt bröd och svalnar det är högt och fint, men jag vågar inte skära i det ännu... så jag får vänta med att smaka en stund till men... Skam till den som ger sig ;)

      Radera
    3. Det vart helt fantastiskt gott och fint, åt vanliga mackor i går kväll rostade nu på morgonen och vem vet kanske det blir varma mackor i kväll ;) Inte så ofta jag äter mjukt bröd utan oftast blir det knäckemackor. SÅ TACK för ditt recept och rismjöl hade jag aldrig prövat förut, men nu har det blivit både saffransbutterkaka och vitt bröd med väldigt lyckat resultat och idag tänkte jag pröva TEFF-mjölet det har jag läst om på dina recept letat som en tok för att hitta det mjölet inte så lätt med utbudet när man bor på en liten ort och måste åka 10-tals mil till en större stad ;)

      Radera
    4. Måste se om jag kan skriva en kommentar med inloggning till facebook

      Radera
    5. Så roligt att det lyckades till slut! Så glad jag blir Ing-Britt! Nog borde din butik kunna ta hem teffmjöl? Det finns både på ICA och Coop här i alla fall. Annars kan du alltid beställa på nätet. Det gör jag ofta. Bodystore ex vis har stort sortiment och hyfsade priser. Om du skriver teffmjöl i sökrutan hamnar du rätt. Finns även på andra nätbutiker, där du också kan handla rårismjöl, bovetemjöl, amaranthmjöl, mandelmjöl och kokosnötsmjöl som små butiker kanske inte har i lager. Lycka till med fortsatt bakning!

      Radera
  9. Var lite sugen på att rostbröd och såklart hittade jag ett bra recept av dig. :-) Jag har problem med att äta jäst så jag använde bikarbonat istället och det funkade utmärkt!
    Hoppas du har en mysig sommar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Malin, härligt att du har tilltro till mig och mina recept! Så bra att det även funkade med bikarbonat, det har jag inte prövat själv på just det här brödet. Ha det gott! Önskar dig en fortsatt fin helg!

      Radera
  10. Hej, bakade den bröd igår kväll,, tack så mycket för enkel och bra recept


    mina barn älskade den

    tack

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så glad jag blir kära anonym! Det betyder jättemycket att få respons och ett kvitto på att recepten fungerar! Må så gott!

      Radera
  11. hej, tack för underbar recept , gjörde bröd på vanlig rismjöl,, den var underbar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack för din kommentar anonym! Sååå roligt att du hörde av dig och berättade! Han en härlig höst!

      Radera
  12. Husken blir alltid klumpig, därför blandar jag den i kallt vatten och sedan blandar jag detta i det smälta smöret och värmer upp det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Nina, och tack för att du tog dig tid att kommentera. Det är alltid värdefullt att få tips och olika synpunkter på recepten. Ditt sätt går förstås precis lika bra. Husk har onekligen en tendens att klumpa ihop sig, men om man tar lite, lite i taget tycker jag det brukar gå bra. Det var ett tag sedan jag gjorde det här brödet, men nästa gång ska jag testa ditt sätt. Må så gott och hör gärna av dig igen!

      Radera